tiistai 14. joulukuuta 2010

Työharjoittelu Helsinki Filmillä 4.10.-2.12.2010

Tosiaan, olin kaksi kuukautta työharoittelussa Helsinki Filmillä. Tuotannossa oli Kjell Westön romaaniin perustuva elokuva ja tv-sarja Där vi en gång gått, Missä kuljimme kerran. Ohjaajana Peter Lindholm. Stoori sijoittuu 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Alan töitä pääsin tekemään vasta viimeisillä viikoilla, muuten oli lähinnä rekvisiittahuonekalujen noutoja sekä palautuksia. Samassa paikassa työherjoittelevat myös Paula ja Nanna, jotka palaavat kouluun joululoman jälkeen.

Sen tarkemmin en työpäiviin pureudu, vaan kerron kunkin työviikon sisällöstä kuvien kera.

Viikko 1
Lavastuksen purku kartanossa Eriksnäsissä, lähellä Porvoota. Olimme myös Liuskasaarella, lähellä eteläsatamaa purkamassa lavastusta eräästä ravintolasta iltakuvausten jälkeen. Viikon lopulla kuvaukset eräällä jalkapallokentällä, lavastimme paikalle porvariston sekä köyhälistön piknikpaikat. Näiden lisäksi oli lainattujen ja vuokrattujen kamojen palautuksia pitkin Helsinkiä. Onnistuin myös värjäämään Ikean fleecehuovat todella taidokkaasti kuluneen punaruskeiksi... Näitä olisi tarvittu köyhälistön piknikillä mutta kukaan meistä ei ollut aiemmin värjännyt keinokuituja pesukoneessa. Jäivät siis sillä kertaa käyttämättä, tiedä vaikka vielä keksisivät niille jonkin viran.
Porvarien piknikalue


kuvausryhmä

Ruskeasta ja punaisesta...
...tulee luonnollisesti vaaleanpunaista
Viikko 2
linkki
Tuon lisäksi alkoi minun, Paulan ja vaihtelevan kolmannen henkilön kolmen keikan kutterinpurukoettelemus. Juuttikankaisiin kahvisäkkeihin piti saada täytettä muunmuassa Suomenlinnan satamakohtausta varten (viikko 3). Kutterinpuru on sivutuote, joka syntyy, kun puuta höylätään. Ei siis sahanpurua vaan höttöisempää, ei esim. paina jumalattoman paljon kastuessaankaan. Halvimmaksi yhtiölle tuli, kun osti kolme hengityssuojainta, kaksi lapiota, jätesäkkejä ja pisti lounassetelipalkalla olevat harjoittelijat täyttämään niitä yhteensä 215 kappaletta. Yksi säkillinen maksoi tällä tavalla hankittuna 50snt A. Äikkään Puutavarassa.
säkki x 215
Viikko 3
Kaksi muuta kutterinpurukeikkaa. Sataman lavastaminen Suomenlinnan lautan laiturin lähistölle. Olin siellä myös kuvauksissa auttelemassa lavastajia. Sataman purku oli kuvauksista seuraava päivä. Molempina satoi ärsyttävää sumutihkua ja flunssan tulo oli lähellä. Lavastimme myös työ- ja elinkeinoministeriön tilan valokuvausateljeeksi. Tulli- ja pakkahuoneelle (lähellä Tallinkin satamaa) taasen aloittelimme köyhälistön kortteleita sekä taiteilijan ateljeeta.
satamakamaa
kromaseinä ilman kangasta

valmis satama kromineen
lavastaja Eero asettelee kontin alle jäänyttä uhria

valokuvausateljee työ- ja elinkeinoministeriössä
Viikko 4
Viime viikon lopun lavastuksen loppuunsaattoa Tulli- ja pakkahuoneella. Ateljeen ja köyhälistökorttelin lisäksi lavastimme paikalle satamamakasiinin. Itse rakennuksessa oli pelottava, täysin valoton tavarahissi. kaikissa kerroksissa oli melkein säkkipimeää, ikkunat kun eivät olleet puhtaimmasta päästä. Halju sähkövalaistus auttoi näkemään kättään pidemmälle. Paikan purku oli samalla viikolla, lähes kaikki kamat pakattiin kuorma-autoon, joka maanantaina purettaisiin Yle kakkosen varastoihin Tohloppiin (viikko 5).
Köyhälistökortteli
Soija on patinoijan kaveri



Satamamakasiini

lavastin yhdelle köyhälle asunnon
Viikko 5
Työviikkoni alkoi Tohlopin varastoilla. Olin kuormurikuskin apuna tyhjentämässä lainattuja, jo kuvauksissa käytettyjä kamoja. Täytimme auton uusilla tarvittavilla rekvisiitoilla. Iltapäivästä lähdimme ajamaan kohti Helsingin Lapinlahden sairaalaa (entinen mielisairaala). Purimme kuormurin muiden kanssa sairaalalle. Siellä tulisi olemaan valkoisten vankileiri (sisällissodan aikaa siis), sekä naispääosan roolihahmon, Lucien, asunto.
Pari päivää oli lavastamista ja kuvausta Lapinlahdessa. Perjantaina lavastimme Tulli- ja pakkahuoneen köyhälistökorttelien ulkopuolen Katajanokan vankilan pihapiiriin. Se kuvattiin ja purettiin samana päivänä.
köyhälistökorttelin ulkopuoli vielä vähän vaiheessa
Viikko 6
Lapinlahden sairaalan alueen sekä työ- ja elinkeinoministeriön lavastusten purku. Puretut lavasteet (huonekalut yms.) palautettiin Tohloppiin samalla viikolla. Samalla haimme sieltä tavaraa kromastudion kahvilaa varten (viikko 8).
Viikko 7
Kromastudio Sipoossa. Tänne pääsimme tekemään alan töitä Paulan ja Nannan kanssa, eli rakensimme muutaman pöydän Kauppatorille. Nanna ja Paula miettivät pari erilaista pöytätyyppiä, minä suunnittelin ja rakensin niihin markiisit. Toimme myös rekvisiittaa varastolle viikon mittaan.
Viikko 8
Pesimme lavastetun kahvilan ikkunat sekä maalasimme ikkunapieliä ja patinoimme seiniä. Olin koko viikon myös mukana kuvauksissa.
Hiano markiisi!

Valmis toripöytä Kauppatorilla

maanantai 4. lokakuuta 2010

Pienoismallikurssi

Toisen lukuvuoden ensimmäisessä jaksossa meillä oli pienoismallikurssi. Aiko-projektistakin johtuen omani ei tullut vielä valmiiksi. Joululomaan mennessä saan sen valmiiksi kun alan heti Helsingistä kotiuduttuani sitä väkertämään taas (olen työharjoittelussa Helsinki Filmillä tällä hetkellä, siitä lisää myöhemmin)

Teen 1:10 pienoismallini Kullervo -traktorista (vm. 1918) Kyseinen maatyökone on ensimmäisiä täysin Suomessa suunniteltuja ja teetettyjä traktoreita ja vain kolme niistä on vielä jäljellä ja hyvässä kunnossa.

Työharjoitteluun mennessä (4.10.2010) sain valmiiksi ja maalattua kaikki osat istuinta ja rattia lukuunottamatta. Kokoamista vaille valmis siis oikeastaan.
Takaenkaat pahvirullista sekä pleksimuovista.
Eturenkaat ovat pelkkää pahvirullaa.
Liitetty toisiinsa kuumaliimalla.
Renkaiden "pienat"?
(Polkupyörissä tunnetaan pinnoina).
Itse kone. Veistettyä styroxia.
 Ei ole vielä kuvaa voimapaeroidusta
 ja maalatusta versiosta

Luokan remontti

Lukuvuoden alussa oli projekteja tarjolla. Itse menin Kiian, Katrin, Paulan ja Iidan kanssa samaan ryhmään. Meidän vastuullamme on lavasteen luokkahuoneen remontti. Tämä tarkoittaa sitä, että seinät maalataan, lattia uusitaan, huonekalut järjestellään ja huoneen teema valitaan. Homma jäi meiltä kesken kun tuli nakitus Aiko 20v. -projektiin. Seiniä on kuitenkin jonkin verran maalattu ja uusi lattia on tilauksessa ja tekeillä puupuolen oppilailla. Teemme 15mm paksusta vanerista lattialaattoja, joista osaan tulee "hollywoodtähtiä" Neljännen vuoden opiskelija Akseli tekee luokkaan kallioelementin yhdelle seinälle styroxista. Yksi Maurin vaatimuksista oli, että luokan liitutaulu asennetaan pystyyn. Muuten meillä oli aika vapaat kädet ja kaikki suunnitelmat tähän mennessä on hyväksytetty Maurilla.

Värimaailma ja yleinen teema oli muiden kontolla, minä hahmottelin huonekalujen uutta sijaintia SketchUpilla


Teatteriveistos valmis!

Tältä tämä näytti jo keväällä 2009, mutta tuli tuo kesä niin nopeaan ja on ollut muuta projektia tässä, niin ei ole ehtinyt blogiaan päivittämään... seliseli

maanantai 23. elokuuta 2010

Näyttötyö, lukuvuosi 2009-2010

Elikkäs, meillä oli puuntyöstökoneiden käsittelystä näyttö 2010 toukokuun aikana. Mauri ja Eila suunnittelivat meille yhdessä seuraavanlaisen tehtävän:
- 450x35x21 mm kattoelementti (kahvinurkan kattoon).
- 5x5 mm leveä ja syvä ura yläreunoissa.
- Kehikon alaosassa 4mm leveitä ja 7mm syviä uria 60* tai 30* kulmassa 2cm välein.
- näihin uriin tehtiin 4mm paksusta vanerista aaltomainen kuvio, joka sommiteltiin taiteellisesti. Lopullisen ulkonäön kohdalla vapaat kädet, ei kuitenkaan teräviä muotoja.

Aluksi kaikki suunnittelivat paperille toimintajärjestyksen ja toteutuksen (mitä koneita, missä järjestyksessä, millaisia mittoja kappaleissa). Hommaa tehtiin yksilötyönä, näyttö kun oli kyseessä. Itselläni kaikki meni siihen saakka hyvin, kunnes menin vaihtamaan sirkkeliä kesken 7mm syvien urien tekemisen (koulussa on uudempi ja vanhempi sirkkeli, ja toisessa ei lainkaan 30* kulmaa). Sehän meni plörinäksi sitten ja jouduin tekemään kokonaan uuden kehikon (eli kehikon nro 3). Lopullisessa viimeistelyvaiheessa tuli myös melkoinen moka, kun toinen alkuperäisistä kehikoista oli vino joka suuntaan ja vaappui ja heilui tasaisella alustalla. Sain näyttöni siis puoliksi valmiiksi ja sovimme Eilan kanssa, että teen näytön loppuun nyt syksyllä parin muun tyypin kanssa. Nyt olen saanut kehikon nro 4 liimattua kokoon ja seuraavaksi on vuorossa urien luominen.

Työvaiheita selitä vasta näyttöni arvioimisen jälkeen, koska tosiaan on pari muutakin ryyppiä jotka eivät ole vielä saaneet hommaa loppuun. Tässäpä kuitenkin kuvia siitä valmiista elementistä.
Kattoon kiinnitettävä puoli

5x5mm ura ja vanerisuikaleiden liimauskohdat

Näkymä

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Kevään viimeinen prokkis

Minna oli pääkoordinaattori työssä, jossa meidän piti kaksin tehdä savupiippu ja sen päälle haikaranpesä. Homma on osa suurempaa kokonaisuutta liittyen Hämeenlinnan Arx -hippaloihin, joka järjestetään heinäkuun lopulla.

Itse piippu on leikattua, liimattua ja kaiverrettua styroxia. Päälle kiinnitimme kaksi kerrosta sideharsoa vesi-liima-maaliseoksella. Harsot kiinnitettiin laastisaumojen sävyllä, punaisuutta tiilet saivat maalia töpöttämällä. Piippu on hiukan yli metrin korkea ja hiukan alle metrin leveä.

Haikaranpesän luominen lähti meillä kanaverkkokehikosta, joka pian todettiin käyttökelvottomaksi opettajan ja meidänkin mielestämme. Googlen maailma johdatti meidät korinpunonnan saloihin. Risusavottareissun jälkeen (niitä tuli muutama projektin aikana, aina loppui oksat kesken!) taivutimme pajua suuriksi renkaiksi. Asettelimme renkaita muutaman päällekäin. Sitten kiinnitimme muutaman oksan pystysuuntaisesti ja alarenkaisiin rautalangalla ja kiinnitimme yläpäähän vielä yhden renkaan. Tämän jälkeen punoimme pajua vaakasuuntaisesti pystyoksien lomasta. Minä tein myös pohjan poikkipuista pesän sisään, jotta se saisi jotain tukea alleen tulevasta savupiipusta. Kun pajua oli riittämiin, pitämään pesän edes jossakin muodossa, aloimme asetella kuivia risuja pajun lomaan sojottamaan sinne tänne ja peittämään tekeleen korimaisuutta. Pesän korkeudeksi tuli vähän päälle puoli metriä ja läpimitaksi noin metri.

torstai 29. huhtikuuta 2010

Anteron fiksaus

Antero Vipusen sisuskalut jäivät tosiaan hiukan vaiheeseen silloin kun talvella sitä teimme. Yksi sisäseinistä jäi pieneksi ja sen tilalle teimme kokonaan uuden. Sen lisäksi annoimme Anterolle näön takaisin ja teimme kokonaan uuden hampaan reikiintyneen tilalle. Oli myös yksi hammas jonka olemassaolosta emme olleet tienneet mitään ja tottakai sekin piti sitten tehdä. Hampaat syntyivät vaahtomuovista vaahtomuovisahan ja saksien avulla. Hampaan pintaan töpötimme sävytettyä revultexia.




Minnalle iso kiitos kuvamateriaalista!

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Lekottelutuoli

Joku vanha oppilas vuodelta nakki loi aihion lekottelutuolille. Se jäi kovin raakileeksi mutta siinä oli ideaa. Mauri antoi meille ykkösille tehtäväksi samanlaiset tuolit pehmusteineen ja päällystettyinä. Kaikenkaikkiaan tuoleja tuli neljä kappaletta. Olin samassa työryhmässä Kiian ja Paulan kanssa.
Projekti aloitettiin jo ennen Porin reissua, mutta valmiiksi saimme parisen viikkoa sitten. Ensin suunnittelimme ja piirsimme millainen kaarimuoto tuoliin tulee. Tämä muoto sahattiin vannesahalla vanerista (6mm paksua jos oikein muistan). Kappaleet luonnollisesti hiottiin. Kaksi näin luotua muotokappaletta liitettiin tuolin reunoiksi tukipuilla. Tukipuiden päälle nidottiin 4mm vanerisuikale. Aikaansaatiin tuolin istuin- ja takaosa.
Istuinosan päälle tuli kaksi kerrosta solumuovia, joka kuumaliimattiin. Solumuovin päälle taasen kiinnitettiin vaahtomuovipatjaa. Koko komeus verhoiltiin (paineilmanitojalla :D). Meidän tuolissamme oli lisäjippona vielä niskatyyny. Tuli aikas hiano ja on mukava istua!

Golgata, Keski-Porin kirkko

Nytenenän taikatalon lisäksi meille pätkähti toinenkin homma Porissa. Rakensimme Golgatan Porin srk:n Ristin tie -näytelmälle. Korkeutta tälle rakennelmalle tuli noin kolme ja puoli metriä. Luurankona oli hakitelineet (raksatelineet) ja niiden päälle loimme tasoja Pori Jazzien ikivanhoista penkeistä, vanerista sekä trukkilavoista (brrrh!). Matkaan tuli pikku yllätys koska edellisvuonna käytetyt Jessen ja ryövärien ristien telineet olivat totaalisen kadoksissa. Osa porukasta teki uudet kakkosnelosista sitten. Lopuksi koko komeus peitettiin imuhuovalla (käytetään paperiteollisuudessa). Urakka kesti neljä päivää ja onneksi vain yhtenä niistä satoi. Märkää ja kylmää kuitenkin oli.
Oma toimenkuvani sisälsi sahaamista, taakkojen kantoa ja sirkkelöintiä. Päätoimenkuvaksi tuli kuitenkin tukea Jennin kanssa Golgatan kulkurampit, jotka olivat edellisvuoden jäljiltä valmiina. Teimme tuet neljästä trukkilavasta jotka asetettiin A -muotoon.

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Noita Nytenenän taikatalo 2010

Tulipa vietettyä Porissa kaksi viikkoa putkeen ennen pääsiäislomaa ja tehtyä kymmenen ihmisen tiimillä kaksi erilaista huonetilaa lastentapahtumaan: Aurinkohuone ja Jäähuone ("iglu"). Opittua tuli monenlaista; toisiin paremmin tutustumista sekä käytännön työtä ja staminaa tehdä pitkää päivää. Aamukahdeksalta aloitettiin useimpina päivinä ja siinä aamukolmelta noin keskimäärin lopeteltiin... Ja olettekos koskaan miettineet, miltä näyttäisi 700 puhelinluetteloa pinottuna yhden huoneen nurkkaan? Nämä kaikki tuli käytettyä!
Työskentelin pääasiassa Jäähuoneen puolella Anun, Jennin ja Jannen kanssa. Pikku tiimimme sisäinen ryhmäjako meni sitten vielä puoliksi, Anu ja Jenni sekä Janne ja minä. Mutta siis, asiaan (vaikkei kaikki ole kronologisessa järjestyksessä)! Tämä oli huonetilan lähtötilanne:
Siivoamisen ja raivauksen jälkeen laitoimme lumitunnelin seinät pystyyn (kipsilevyä ja kakkosnelosta). Tunneli tarjoaa yllättäen konttauselämyksiä lapsille ja lapsenmielisille. Se maalattiin sinertävän valkeaksi. Tunnelin seiniin ja kattoon tuli kaniiniverkko ja siihen lakanakangasta ja hallaharsoa. Sisäseiniin ja lattiaan tuli lisäksi solumuovia (sitä, mistä retkipatjat tehdään). Anun kanssa liimasimme sikaflexillä tunnelin mutkaan peilipleksistä(?) palasia.


Kiviseinä luotiin toissavuonna järjestetyn Taikatalon viidakkotemppelin raunioista. Kiviseinät (harsokankaalla päällystettyä styroxia) maalattiin valkoisiksi ja muurattiin yhtenäisemmiksi uretaanin avulla. Seinämän edustalle tuli järvi sinisestä kankaasta ja järvelle tehtiinn reunama puhelinluetteloista jotka päällystettiin voimapaperilla ja maalattiin.
Toissavuodelta olivat myös peili sekä valtaistuin, jotka Anu ja Jenni sävyttivät & pimppasivat paremmin huoneen tunnelmaan sopiviksi. Valtaistuin seisoi korokkeella joka oli tehty voimapaperilla päällystetyistä puhelinluetteloista ja maalattu. Kuvassa mukana vielä keskeneräinen jääkarhuntalja Armas, joka sekin on pääosin Anun ja Jennin käsialaa. Pää on uretaanilla täytettyä kaniiniverkkoa joka on päällystetty karvakankaalla.
Hyljekalliossa käytettiin myös hyväksi vanhoja temppelinraunioita sekä Jennin sekä veljensä vanhoja pehmoleluja. Valkoinen maali ja sininen sävytys tekevät ihmeitä, kunhan on myös Anun tekemä pesäkolo ja allekirjoittaneen nitomat hallaharsot :D Tässä kuva sommitteluvaiheesta, koska näytän huoneen lopputuloksen UV-valaistuksineen päivineen vasta aivan viimeiseksi:
Tunnelin lisäksi suuri urakka oli huoneen keskelle tullut takka, jota väsäsi pääasiassa Janne ja minä. Mantteliin saakka takka on voimapaperoituja puhelinluetteloita. Hormi on muokattu styroxlevyistä. Uretaanista sai hyvän hormikiinnikkeen sekä muotoa takanreunukseen. hormin ja puhelinluetteloiden välissä on vanha keittiökaapin tms. ovi antamassa tukea. Paula teki lumihiutalekoristeen aihion jonka Janne sitten viimeisteli. Janne hoksasi myös luoda jääpuikkoja kuumentamalla ja muokkaamalla peilipleksiä kuumailmapuhaltimella. Toissavuodelta jääneitä hämähäkkejä (vaahtomuovia) laitettiin sinne tänne takkaan roikkumaan ja väkersin ristin sideharsosta suoraan tulen yläpuolella roikkuvalle hämiskaverille.



Huonetilan eteisen Anu ja Jenni maalasivat siniseksi sekä tekivät hurjan työn laittamalla paperilumihiutaleita siiman varaan roikkumaan kaniiniverkkoon. He myös tekivät itse Jäähuoneeseen katon lakanakankaasta, jossa roikkui vanusta tehtyjä lumipalloja. Eteisessä sattui sijaitsemaan myös työmaamme varastokoppi, joka oli häivytettävä taustaan. Jannen kanssa pistin uretaanilla styroxlevyjä seinään ja oveen kiinni siten, että ovi aukesi vielä riittävästi. Lohkaremaisen levystä sain vuolemalla vasaran repimispäällä uria styroxlevyyn. Eteisestä käsin näkyy myös huoneemme sisäänkäynti, jonka Anu teki peilipleksin ja siiman avulla, eräänlaiset helmiverhot.

Tällainen tämä oli sitten valmiina. Huoneessa oli tosiaan UV -valaistus, samoin kuin takan tulena mutta siitä en saanut kuvatodisteita:








Kiitos kovasti takanrakennuskuvasta Anulle!