keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Seinäkaappi, mäntyä

Tätä on tehty loka-marraskuu. Ihan hissukseen, että kaikki ovat messissä ja oppivat koneet.. Vähän liian hidasta on ollut tahti monen mielestä, mutta eiköhän tämä tästä, nyt kun osataan ne koneet, ainakin perusteet. Petsin sävy on tiikki ja pintakäsittely on tehty ruiskulakkaamalla. Pääsin myös ensimmäistä kertaa ikinä sorvaamaan, ovennupin 8)

Sivuseinä
Pohja, kansi, ja hyllyt

Vetolaatikon osat
Ovi


Koristelista lähikuvassa
Semmone
Ovennuppi

Osalaatikko, mäntyä

Ensimmäisllä pajatunneilla syyskuun aikana teimme itsellemme osalaatikon:





Laatikko on noin 70cm pitkä, 30cm leveä ja 18cm syvä. Tuon kantokahvan olen jo hylännyt, pidämme laatikoita eräänlaisessa vanerista tehdyssä "lipastonrungossa", joten kahva ei ole tarpeellinen. Mahtuu palaset paremmin kun ei ole tiellä ja kantaa voi aina pohjasta.

torstai 20. syyskuuta 2012

Kigurumi

Olen jo pitkään halunnut testata ompelijantaitojani. Vammalassa tämä ei ollut mahdollista, kun tilaa ompelukoneelle ei ollut. Tampereelle muuton jälkeen olenkin käyttänyt mummoni vanhaa konetta aika paljon. Tämänvuotisen Traconin lähestyessä alkoi tuntua, että tahdon pukeutua edes jotenkin.

Muistin kigurumit, nuo japanilaisten onepiece-haalarit. Pidän paljon Pokémonista Psyduck, mutta se on liian keltainen jos tahtoo erottua kaikista Pikachuista joita coneissa aina pyörii. Keksin sitten, että voisin olla shiny (Pokémonmaailman albiino).
Psyduck

Shiny Psyduck
 Löysin Youtubesta oivallisen How to -videon. Ohjeet ovat todella simppelit ja helposti muokattavat.

 Easy DIY Kigurumi Tutorial Part 1

 Easy DIY Kigurumi Tutorial Part 2

Oman kigurumini tekemiseen meni noin neljä päivää. Hupusta tuli epäsymmetrinen mutta muuten olen lopputulokseen oikein tyytyväinen. Materiaalina fleecekangas. Kaverit ainakin tunnistivat hahmon, mutta kuvauspyyntöjä ei herunut keneltäkään, jännä... :D

Materiaali ja ompelijan apulainen :)
 Zombie-Psy! Lähikuva hupusta
 Edestä...
...ja takaa

Uusi koulu!

Pääsinpä sitten yhteishaussa opiskelemaan puusepäksi yo-pohjaisena Hervantaan. Tällä hetkellä työtahti on hidas, tiedä häntä miksi. Kahdeksan tunnin työpajapäivinä tehdään ehkä kaksi tuntia töitä ja muu aika kuluu koneille jonottamiseen, opettajalta kysymiseen, välitunteihin, ruokailuun ja tiedottomuuteen siitä mikä on seuraava työvaihe. Toivon mukaan meininki muuttuu ensi jaksossa koska silloin meille on jo näytetty kaikkien (tärkeimpien) vipstaakien toimintaperiaatteet.

Ensimmäinen isompi työ oli oman "työkalupakin" tekeminen. Tällä hetkellä teemme pientä seinäkaappia. Teoreettisemmilla tunneilla olemme käyneet läpi mm. ATEX -direktiiviä, koneiden huoltoa ja toimintaperiaatteita, materiaalia sekä teknistä piirtämistä. Kuvia ilmiintyy myöhemmin.

maanantai 4. kesäkuuta 2012

Lopputyö: Merenhuiske -leikkiteline

Lopputyöprojektini tiivistettynä ja muutamin kuvin:
Äitini serkun perhe tilasi minulta kahdelle pojalleen Merenhuiske -leikkitelineen Muumien hengessä. Poikien äiti haikaili Facebookissa, että kuka tekisi heille laivan ja koska minulla ei ollut vielä lopputyötä tuolloin, (helmi-maaliskuu 2012), tarjouduin tekijäksi.

Ensin tein laivasta mallineen SketchUpilla ja lähettelimme asiakkaan kanssa kuvia ja ideoita eestaas. Samalla pohdin ja tein materiaalilistaa sekä otin selvää hinnoista ja tein hinta-arviota. Kävin asiakkaan luona kerran paikanpäällä kevättalvella piirustusteni kanssa ja annoin silloisen hinta-arvion joka oli lähemmäs 1 000€. Arvellusta hinnasta huolimatta sain asiakkaalta luvan jatkaa ja aloittaa rakentamisen.



SketchUp -mallineesta kaikki lähtee




 Hytti/ohjaamo -koppi levytettynä -- kiitos Jani ja Tomi -- ja korokkeen rungon kera

 Strategiset mitat: korkeus 1200mm, pituus n. 3200mm ja leveys n. 2000mm. Laivan laidat ovat 9mm paksuista havuvaneria. Hytti on noin 1600mm korkea ja sen halkaisija on metri, päällystetty 4mm paksulla koivuvanerilla. Laivan kansi koostuu kolmesta osasta ja se on 15mm paksua havuvaneria. Tukipuiden "perusyksikkönä" on höyläämätöntä kakkosnelosta, josta sahasin tarvittavan kokoisia paloja.

Laivan kansi ja muut puunväriset osat on lakattu Heloksen puolihimmeällä erikoislakalla. Maalatut pinnat ovat Nordican talomaalia, sävytin värit itse koulussa väripastoilla. ("Talomaalin tähteitä" :D)
 Ruuma ja säilytyslaatikko

 Tikkaat tilattiin nettikaupasta, samoin kuin laivan periskooppi ja kyljessä olevat kiipeilyotteet.
Tekijän ja kipparin yhteiskuva :) Laivan lopulliseksi hinnaksi tuli netistä tilatut tilpehöörit mukaan lukien 736,10€

Kiitokset vielä rakennusapulaisille Mirka, Kiia, Riikka ja Paula
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3Kk6sZ6qaqg#t=842s

torstai 22. maaliskuuta 2012

Häälava (eli joulun jälkeenkin on ollut koulua..)

Joululomilta palatessa tarkoituksenani oli tehdä toinen fondeistani. Opintosuorituksiin kuuluu tosiaan tehdä kaksi, vähintään kaksi neliömetriä isoa taustamaalausta, kaupunkikuva sekä maisema. Löysinkin sopivan kaupunkikuvan, muokkasin ylimääräiset pois ja aloin luonnostella. Parin viikon jälkeen Mauri ilmoitti tarvitsevansa lavan omiin häihinsä, jonka päällä olisi myös hääparin pöytä. Lavan piti näyttää kiviseltä ja styrox -kivipylväät ja -lohkareet otettaisiin pitkästä aikaa ulkovarastosta hyötykäyttöön. Hommaan nakitettiin Joel, Meri-Tuulia ja minut.

Hääparin pöydäksi Mauri halusi luokan kaksipaikkaisen sohvan, joka on nähnyt jo elämää autonpenkkinä. Sohvaan piti rakentaa ja kiinnittää kaksi pöytää, jotka voisi tarpeen tullen taittaa pois tieltä. Joel otti pöytien suunnittelun ja rakennuksen kontolleen. Minä päätin huolehtia itse lavasta ja Meri-Tuulia muokkasi kivenlohkareita tarkoitusperiimme sopivimmiksi sahaten osaa pienemmiksi ja harsottaen sekä maalaten uudestaan. Hän teki myös pari uutta kiveä lisää.

Ensimmäisenä haimme styrox -kivet ulkovarastosta voidaksemme päättää miten ne sommiteltaisiin lavan taustalle. Tässä vaiheessa Mauri ei vielä ollut varma tahtoisivatko he (hän ja morsian, Riina) lavan taustalle myös fondin tai kivien lomaan köynnöskasveja joten katsoimme myös pari fondimahdollisuutta sekä haimme muovikasvit alas parvelta. Valmiissa fondeissa ei ollut kuitenkaan mitään täysin värimaailmaltaan tai tunnelmaltansa sopivia vaihtoehtoja, joten päädyttiin pelkkään kivimuuriin. Paria kasvia kokeiltiin ujuttaa sopivasti kivenrakoihin mutta muovia kun olivat, niin typerältähän se vähän näytti.
"Tekiskö jonkun portin..."
Häät viidakkotemppelissä, njää.


Itse lava oli oiva esimerkki kierrätyksestä. Käytin lastu- ja MDF -levyjä joita toinen porukka oli käyttänyt omassa lavassaan messuilla Lahdessa. Lastulevyrakenteen päälle käytin viime vuoden luokkaremontista tuttuja ylijääneitä lattialaattoja, jotka maalasin kiven näköisiksi ja lakkasin uudestaan. Lavan suunnitteluvaiheessa minulle kävi vähän vanhanaikaisesti. Tein pikaisen luonnoksen ja laskin mitat ja kulmat mielestäni oikein. Sitten vain sirkkelille ja kokoamaan! Unohdinpa sitten siinä loistavuuksissani vähentää parista kappaleesta kahden levynpaksuuden verran. Sirkkelin ja työtilan väliä rampatessani sain lavan pystytykseen kulumaan aikaa yhden ylimääräisen päivän.. Maurin lopullinen kommentti meni jotenkin niin, että melkoinen häkkyrä, mutta kunhan koossa pysyy ja näyttää lattialaattojen kanssa hyvältä niin samapa tuo. Yhdyn tähän mielipiteeseen.

     

Lattialevyjä ei tarvinnut kuin vähän sahailla oikeaan mittaan, hioa, maalata, lakata ja ruuvata paikoilleen.




Oikean värinen ja lakattu "kivilattia"
 Pystytyksestä jouduin lähtemään kesken, olin sopinut samalle päivälle muuta menoa ottamatta huomioon Murphyn lakia: pääsimme aloittamaan pystytyksen noin tuntia myöhemmin kuin mitä alunperin oletimme. Näin ollen en ehtinyt olla paikalla tekemässä ja auttamassa kuin hetken.