torstai 22. maaliskuuta 2012

Häälava (eli joulun jälkeenkin on ollut koulua..)

Joululomilta palatessa tarkoituksenani oli tehdä toinen fondeistani. Opintosuorituksiin kuuluu tosiaan tehdä kaksi, vähintään kaksi neliömetriä isoa taustamaalausta, kaupunkikuva sekä maisema. Löysinkin sopivan kaupunkikuvan, muokkasin ylimääräiset pois ja aloin luonnostella. Parin viikon jälkeen Mauri ilmoitti tarvitsevansa lavan omiin häihinsä, jonka päällä olisi myös hääparin pöytä. Lavan piti näyttää kiviseltä ja styrox -kivipylväät ja -lohkareet otettaisiin pitkästä aikaa ulkovarastosta hyötykäyttöön. Hommaan nakitettiin Joel, Meri-Tuulia ja minut.

Hääparin pöydäksi Mauri halusi luokan kaksipaikkaisen sohvan, joka on nähnyt jo elämää autonpenkkinä. Sohvaan piti rakentaa ja kiinnittää kaksi pöytää, jotka voisi tarpeen tullen taittaa pois tieltä. Joel otti pöytien suunnittelun ja rakennuksen kontolleen. Minä päätin huolehtia itse lavasta ja Meri-Tuulia muokkasi kivenlohkareita tarkoitusperiimme sopivimmiksi sahaten osaa pienemmiksi ja harsottaen sekä maalaten uudestaan. Hän teki myös pari uutta kiveä lisää.

Ensimmäisenä haimme styrox -kivet ulkovarastosta voidaksemme päättää miten ne sommiteltaisiin lavan taustalle. Tässä vaiheessa Mauri ei vielä ollut varma tahtoisivatko he (hän ja morsian, Riina) lavan taustalle myös fondin tai kivien lomaan köynnöskasveja joten katsoimme myös pari fondimahdollisuutta sekä haimme muovikasvit alas parvelta. Valmiissa fondeissa ei ollut kuitenkaan mitään täysin värimaailmaltaan tai tunnelmaltansa sopivia vaihtoehtoja, joten päädyttiin pelkkään kivimuuriin. Paria kasvia kokeiltiin ujuttaa sopivasti kivenrakoihin mutta muovia kun olivat, niin typerältähän se vähän näytti.
"Tekiskö jonkun portin..."
Häät viidakkotemppelissä, njää.


Itse lava oli oiva esimerkki kierrätyksestä. Käytin lastu- ja MDF -levyjä joita toinen porukka oli käyttänyt omassa lavassaan messuilla Lahdessa. Lastulevyrakenteen päälle käytin viime vuoden luokkaremontista tuttuja ylijääneitä lattialaattoja, jotka maalasin kiven näköisiksi ja lakkasin uudestaan. Lavan suunnitteluvaiheessa minulle kävi vähän vanhanaikaisesti. Tein pikaisen luonnoksen ja laskin mitat ja kulmat mielestäni oikein. Sitten vain sirkkelille ja kokoamaan! Unohdinpa sitten siinä loistavuuksissani vähentää parista kappaleesta kahden levynpaksuuden verran. Sirkkelin ja työtilan väliä rampatessani sain lavan pystytykseen kulumaan aikaa yhden ylimääräisen päivän.. Maurin lopullinen kommentti meni jotenkin niin, että melkoinen häkkyrä, mutta kunhan koossa pysyy ja näyttää lattialaattojen kanssa hyvältä niin samapa tuo. Yhdyn tähän mielipiteeseen.

     

Lattialevyjä ei tarvinnut kuin vähän sahailla oikeaan mittaan, hioa, maalata, lakata ja ruuvata paikoilleen.




Oikean värinen ja lakattu "kivilattia"
 Pystytyksestä jouduin lähtemään kesken, olin sopinut samalle päivälle muuta menoa ottamatta huomioon Murphyn lakia: pääsimme aloittamaan pystytyksen noin tuntia myöhemmin kuin mitä alunperin oletimme. Näin ollen en ehtinyt olla paikalla tekemässä ja auttamassa kuin hetken.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti